Energiebesparend en toekomstgericht renoveren, dat is Toekomst Thuis. Comfortabel en langer thuis blijven wonen, daar maken wij onze uitdaging van. Voor veel ouderen zijn bij een laatste grote verbouwing veiligheid, vrijheid en energiebesparing de belangrijkste aspecten in het keuzeproces. Thuisautomatisering verhoogt immers het wooncomfort, en is noodzakelijk bij een toenemende zorgbehoefte. Maar wat is de slimste aanschaf?

Interview met Erik Fisscher, Croonwolter&dros B.V.

Erik Fisscher, accountmanager Utiliteit bij Toekomst Thuis: “Er zijn talloze mooie en professionele huisautomatiseringssystemen op de markt. Zorgdomotica wordt steeds geavanceerder. In principe is er voor ieder budget een domotica oplossing. Het verschil zit in de kwaliteit van het systeem, het aantal functies dat wordt ondersteund en het moment van inbouwen.

Domotica met bedraad netwerk

De meest betrouwbare en uitgebreide systemen voor huisautomatisering hebben een bedraad netwerk met draadloos beheerplatform, zoals CareConnect bijvoorbeeld. Een bedraad netwerk is flexibel, heeft minder last van storingen, reageert sneller op commando’s en is veel beter beveiligd. Je kunt zoveel hulpapparaten als je nodig hebt aansluiten op dit open platform. Nu én in de toekomst. Denk aan simpele lichtsensoren en videobellen, maar ook aan spreek- en luisterverbindingen naar andere kamers of intelligente vloeren. Het maakt dus niet uit of je hulpapparaten van verschillende leveranciers wilt oversluiten, en daarnaast je huidige lampen en apparaten blijft gebruiken. Domotica installeren op het open beheerplatform is eenvoudig. Die merkonafhankelijkheid maakt het systeem heel gebruiksvriendelijk.

Een systeem met een bedraad netwerk biedt daarnaast veel veiligheid. Dat is ideaal als de zorgbehoefte van een bewoner in de komende jaren toeneemt. Het systeem is heel goed beveiligd, waardoor een zorgmelding gegarandeerd aankomt bij een mantelzorger. Je hebt namelijk nooit last dat bijvoorbeeld een buurman jouw netwerk deelt, of van het feit dat bijvoorbeeld het batterijtje leeg is in een alarmhalsketting. Het systeem geeft namelijk een seintje als het batterijniveau laag is. Zo kunnen zorgverleners altijd anticiperen op onveilige situaties.

Domotica met draadloos netwerk

Een nadeel van een systeem met bedraad netwerk is dat er extra bedrading ingebouwd moet worden. In een bestaande woning is dat best ingrijpend. Een goed moment voor installatie van dit systeem is dan ook tijdens een grondige renovatie.

In het middensegment is ook domotica verkrijgbaar dat via een draadloos netwerk communiceert met intelligente schakelaars, lampen en andere hulpmiddelen in- en rondom het huis. Het basisstation wordt verbonden met een wifi-netwerk. Bij deze oplossingen merk je dat de producten van verschillende leveranciers niet altijd slim kunnen samenwerken. Je zal meerdere basisstations nodig hebben om alle huishoudelijke apparaten vanuit één tablet te bedienen. Of dat de producten niet altijd even uitbreidbaar zijn. Als je dus nog niet precies weet wat je wilt automatiseren, dan kun met een domotica-oplossing met een draadloos netwerk in de toekomst uitdagingen ervaren.

Domotica en Toekomst Thuis

Staat het renoveren van je woning(voorraad) hoog op je prioriteitenlijst? Maak een lijst van functies in huis die nu en in toekomst geautomatiseerd moeten worden. Gecombineerd met een verbouwing zijn kosten relatief lager. Met intelligente domotica bespaar je overigens ook op je energierekening. Denk aan een slimme thermostaat of dat je de wasmachine makkelijker op het nachttarief kunt laten draaien. Bij Toekomst Thuis worden alle keuzes over verduurzaming en toekomstbestendig wonen besproken in het ontwikkelproces. Daarmee voorkomen we het achterafgevoel ‘had ik maar…’.

Erik Fisscher is accountmanager Utiliteit bij Croonwolter&dros, partner van Toekomst Thuis. Toekomst Thuis is een slimme manier om te komen tot levensloopgeschikte woningen met een lager energieverbruik, waardoor de bewoner langer, met meer comfort en gemak, veilig thuis kan blijven wonen. Dankzij een hechte, integrale samenwerking van vijf gespecialiseerde advies-, bouw- en techniekpartners voorziet Toekomst Thuis in een totaaloplossing bij het organiseren en uitvoeren van duurzame renovatie van (zorg)woningen, met oog voor de toekomst.